Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Afra is 29 jaar en rondt binnenkort haar opleiding meubelmaker/(scheeps-) interieurbouwer niveau 3 af bij Curio Techniek in Bergen op Zoom. 

Gezien haar leeftijd was ik erg benieuwd hoe haar “carrière” is verlopen. “Ja” zegt Afra, ik was met één tiende punt gezakt voor de havo. Dat was balen, toch had ik al die tijd al het voornemen om naar het mbo te gaan omdat een praktische opleiding mij veel beter ligt dus ik besloot de stap maar gelijk te zetten. Toch was dat wel lastig want ik had echt geen idee wat ik wilde gaan doen, aldus Afra.  Uiteindelijk besloot ze voor de opleiding “Toerisme & Recreatie” te gaan omdat het haar erg leuk leek om spelletjes met kinderen te gaan doen. Na anderhalf jaar kwam Afra tot de conclusie dat dit het toch echt niet was. 

Op dat moment besloot ze even te gaan werken en deed toen een nieuwe poging met de opleiding “Juridische dienstverlening”. Al snel kwam ze erachter dat ze hier zeker niet blij van werd. Dus besloot weer ze te gaan werken. Omdat Afra graag met kinderen werkt, besloot ze een studie jeugdzorg te gaan doen, een volwassenenopleiding. Echter ze strandde tijdens de stage omdat ze te emotioneel betrokken raakte met de kinderen en de schrijnende verhalen niet los kon laten. 

Omdat Afra thuis en bij familie vaak aan het klussen was, wees iemand haar erop dat ze ook zou kunnen overwegen iets in die richting te gaan doen. Ze besloot zich in te schrijven bij kunstacademie in Den Bosch en doorliep alle tests. Ze werd al wel gewaarschuwd dat zij tegen dingen aan zou gaan lopen omdat ze een vrij concreet persoon is. En dat klopte, voor Afra was veel in deze opleiding “te vaag” en ze besloot te stoppen. 

Vervolgens verdiepte Afra zich in de meubelmakers opleiding en vond informatie over de opleidingen op www.meubelmakerworden.nl. Daar word ik natuurlijk weer blij van ! En Afra werd blij van de opleiding die helemaal bij haar past.

Ik vroeg haar hoe het was om als 29 jarige tussen tieners te zitten. “Oh, daar was ik echt wel onzeker over hoor, omdat ik bang was dat ik geen aansluiting zou hebben. Maar dat bleek helemaal niet nodig! Inmiddels heb ik er zelfs vrienden aan over gehouden” zegt ze. Vervolgens voegde ze er aan toe dat meubelmakers geen bepaald type mensen zijn, maar juist totaal verschillend en zo vormen ze toch een hecht team. Dat vind ze mooi.

Afra heeft het MBO als heel prettig en fijn ervaren. Ze heeft er ook veel geleerd over hoe met dingen om te gaan. “Je wordt echt op jezelf teruggeworpen want als je iets niet snapt, is het jouw eigen verantwoordelijkheid naar de docent te stappen en om hulp te vragen. De docent komt niet vanzelf naar je toe”, legt Afra uit. Ook heeft Afra geleerd dat je juist het beste leert van fouten maken, “want soms gaan dingen toevallig goed zonder dat je er over nagedacht hebt. Maar als je fouten maakt leer je gelijk hoe je het volgende keer aan moet pakken”, aldus Afra.

Afra geeft nog een tip aan jongeren die, net als zij, echt niet weten wat te kiezen: Ga gewoon meelopen ! Dit kan op school maar ook bij bedrijven. Als ik dat destijds had gedaan, had ik veel eerder de juiste keus gemaakt.

Afra heeft haar eindmeubel af en is bezig het bijbehorende verslag te maken voor haar eindexamen. En dan krijgt zij haar allereerste diploma ! Gaaf he !

Bedankt Afra voor dit leuke gesprek en de inzichten die je hebt gegeven. Ik wens je een fantastische baan in onze branche toe. Want zo'n doorzetter kan elke werkgever wel gebruiken!!