Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Dankzij een tip van Thomas de Gouw, docent van het Koning Willem 1 College in Den Bosch mocht ik Teun Steenbakkers ontmoeten. Teun en ik hadden een digitale afspraak, niet mijn favoriete manier om iemand te leren kennen maar dit kwam nou eenmaal beter uit. 

Bij het toegang geven aan Teun plopte daar een vrolijke enthousiaste jongeman tevoorschijn. Toen wist ik al dat ook dit weer een leuk interview zou worden.

Teun is 31 jaar jong en is in augustus 2022 gestart met de opleiding “allround meubelmaker / (scheeps) interieurbouwer”.
Nu zullen sommigen misschien denken “Huh 31?? Wat laat!”. Toch is dit helemaal niet te laat, want, zo zegt Teun zelf “je bent nooit te oud om te leren”. En dat ben ik volledig met hem eens.

Teun komt op mij over als iemand die gewoon alles aangaat en dat vind ik gaaf. Zo is Teun begonnen als schilder; een vriend van hem was al schilder en nam hem mee. Teun heeft toen de 2 jarige opleiding gedaan en kwam tot de conclusie dat hij dit niet zijn hele leven wilde gaan doen. Toch is Teun blij dat hij deze ervaring heeft opgedaan, hij kon hierdoor in de vakanties als schilder bijverdienen en dat leverde goed geld op.

Teun besloot zich breder te gaan oriënteren en koos voor de mbo opleiding “Urban Design” op niveau 4. “Met deze opleiding leer je onder andere stadsparken en wijken te ontwerpen”, aldus Teun. Opgelucht dat hij deze uitleg gaf want zelf had ik nog niet van deze opleiding gehoord. Maar goed, Teun maakte de opleiding af en ging aan de slag als werkvoorbereider in de kunstgras. Ook hier ging Teun zijn hart niet sneller van kloppen. Het werken met Autocad en Photoshop vond hij wel leuk maar het kantoorleven was niet helemaal zijn ding.

Toen kwam de interesse voor het meubelmaker vak, lekker bezig zijn is wat Teun wil. Wel besloot hij het dit keer anders aan te pakken. Via stagemarkt.nl heeft hij bedrijven benaderd en drie bedrijven nodigde hem uit een dagje mee te lopen. Eén bedrijf sprak hem enorm aan en hij besloot nog een dag mee te lopen.

Ook heeft Teun niet één maar twee scholen bezocht om ook daarin een juiste beslissing te nemen. Inmiddels werkt hij als BBL leerling sinds augustus 2022 bij Gaaf Creaties in Erp en volgt hij zijn opleiding bij het Koning Willem I college in Den Bosch.

Wanneer ik Teun vraag naar zijn werk begint hij te glimmen. “Ik doe timmerwerk, meubels maken, printwerk voor op platen” vertelt hij enthousiast. “Soms zit ik ook een paar dagen achter de freesmachine, dat is wat minder leuk maar hoort er gewoon bij”. Gaaf Creaties maakt ook decors en stages voor festivals. Zo mocht Teun mee naar Denemarken om daar het main stage podium op te bouwen voor het Tinderbox Festival in Odense. Hij mocht tien dagen in Denemarken verblijven, waarbij hij 5 dagen bezig was met de opbouw van de stage en na het festival 2 dagen nodig had om af te bouwen. “Dat was echt tof” zegt Teun.

Teun heeft er totaal geen moeite mee dat er ook hele jonge leerlingen in zijn klas zitten. Sommigen zijn pas 16 jaar. “Toen ik Urban Design deed, was ik zelf ook zo jong en zaten er ook oudere leerlingen in de klas. Ik vond dat toen ook niet erg”.

Op de vraag wat Teun in de toekomst graag met dit vak wil doen geeft hij eerlijk aan dat hij daar nog geen duidelijk antwoord op heeft. Hij valt even stil en zegt dan “Het ontwerpen van meubels zou ik wel echt heel leuk vinden”.

Bedankt Teun voor jouw enthousiasme en openheid. Het is fantastisch om te zien hoe jij dingen aangaat, afmaakt en dan jouw eigen weg kiest. Ik hoop dat veel jongeren het op deze manier aanpakken want ook al besluit je iets anders te gaan doen, je hebt altijd iets aan jouw opleiding en ervaring.