Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hi Olaf, leuk dat we je wat vragen mogen stellen.Waar ben je op dit moment mee bezig?

Op dit moment zit ik in mijn laatste stageperiode die ik vervul bij Jeursen in Voorburg. Het is het bedrijf van twee broers die naast interieurbouw ook bezig zijn met het opzetten van een eigen meubellijn. Ook hier leer ik bijna elke dag weer iets nieuws. Bijvoorbeeld hoe ik een computergestuurde freesmachine aanstuur (CNC frees), een nieuwe manier om kasten in elkaar te zetten en vooral een hoop over bedrijfsvoering en het financiele plaatje. Mede door dit soort stages krijg ik steeds meer het gevoel dat ik over een half jaar klaar ben om het bedrijfsleven in te stappen, niet omdat ik alles heb geleerd, maar omdat ik alles kán leren. 

Welke opleiding volg je?

Meubelmaken en (scheeps-)interieurbouw aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam

Waarom koos je voor deze opleiding?

Ik heb altijd al gehouden van dingen maken. Na mijn VWO-diploma te hebben behaald ben ik een jaar Industrieel Product Ontwerpen gaan studeren. Dit bleek niet de plek voor mij te zijn, omdat ik het miste om de dingen die ik bedacht uit te voeren. Na een tip van een kennis die zelf meubelmaker is ben ik op de expositie van het Hout- en Meubileringscollege gaan kijken. Toen ik de meesterstukken van de examenleerlingen zag heb ik me meteen ingeschreven. Ik heb geen spijt gehad van mijn keuze en heb het enorm naar mijn zin. Het fijne van meubelmaken is dat je een tastbaar resultaat hebt van je werk. Na lang bezig te zijn met het ontwerpen, voorbereiden en maken van een meubel heb je echt iets voor je staan waarin je al je werk terugziet. 

Heb je eerder stage gelopen?

Bij mijn opleiding loop je in totaal 6 keer een periode stage. Dit is fijn omdat je daardoor bij een hoop verschillende bedrijven een kijkje kan nemen en een plek kan vinden die bij je past.  

Hoe ziet dat er dan precies uit?

Ik heb zelf stage gelopen bij allerlei verschillende bedrijven, van decorbouw tot jachtbouw. Bij iedere stage doen ze weer dingen anders dan bij de vorige en op die manier leer je hoe je een probleem op veel verschillende manieren aan kan pakken. Hoewel ik waarschijnlijk nooit in de jachtbouw zal komen te werken heeft mijn stage daar me bijvoorbeeld veel dingen geleerd over precisie. Zo pik je overal iets mee dat je helpt in je ontwikkeling.  Dankjewel en succes met je laatste stageperiode Olaf! 

Olaf's website: https://www.olafvangijzen.nl/over-mij/