Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nietsvermoedend zat Ad Michels, docent Meubel- en Interieurbouw bij het ROC Tilburg, te genieten met zijn collega’s van de jaarlijkse vakantieborrel met een zomervakantie voor de deur. Niet wetende dat zijn collega docent Karel Hoving van de opleiding Mechatronica een nieuw avontuur voor hem in het verschiet had. Namelijk een werkreis met leerlingen naar Estland. Karel reist al een aantal jaar met zijn leerlingen naar Estland in samenwerking met de organisatie www.Estyes.ee met als doel de lokale gemeenschap te ondersteunen en wederzijds begrip te bevorderen. Aangezien er nu ook andere werkzaamheden nodig zijn, vroeg hij Ad of hij geen interesse had om mee te gaan met vijf leerlingen. Dat wilde Ad wel en zijn collega Pauline Verkamman gaat met hem mee.

Het plan is om een kampterrein in het plaatsje Nõva op te knappen. Dit kampterrein wordt gebruikt voor schoolkampen, het heeft een sportterrein én trekkershutten. Het terrein is erg verouderd De hutten en de sportattributen zijn hard aan renovatie of zelfs vervanging toe. En daar gaan de leerlingen en begeleiders mee aan de slag.

Ook voor de lokale gemeenschap willen ze iets betekenen. Zo gaan ze hout hakken voor de oudere mensen die dit zelf niet meer kunnen én worden de trappenhuizen van de oude flats opgeknapt. De mechatronica leerlingen gaan aan de slag met zonnepanelen, het maken van een fietsenrek én mogelijk ook fietsen opknappen.

Toen ik Ad vroeg hoe de leerlingen reageerden op het verzoek zei hij lachend “De leerlingen waren erg enthousiast, ze dachten een mooie vakantie te krijgen”. Daar zijn de leerlingen inmiddels van teruggekomen. Want ze zijn zelf verantwoordelijk voor het vinden van sponsoren, het maken van o.a. een scorebord, een pingpong tafel, een buitendouche en bankjes voor bij het vuur. Ook heeft Ad ze de opdracht gegeven iets van gezamenlijke kleding te regelen.

De ouders zijn enorm blij, onder het motto “zoiets vergeet je jouw hele leven niet meer” hebben zij hun jongens gestimuleerd om mee te gaan.

Inmiddels hebben Sam, Hugo, Georgi, Levi en Jasper zich definitief aangemeld om mee te gaan naar Estland en worden alle voorbereidingen getroffen. Het vinden van sponsoren vinden ze nog moeilijk.

Organisaties als de gemeente Tilburg, Erasmus Beurs en natuurlijk het ROC Tilburg zelf dragen al financieel bij. Toch hebben deze kanjers nog materialen nodig zoals handgereedschappen, schroeven, verfmaterialen (kwasten, rollers, bakjes, verf) en hout voor buiten. Omdat de Erasmus Beurs de belangrijke eis stelt dat zij duurzaam reizen hebben ze besloten met de boot te gaan in plaats van het vliegtuig.  Op 23 mei gaan ze dan, twee busjes met drie begeleiders, vijf leerlingen van de meubel- en interieurbouw opleiding niveau 2 en negen leerlingen van de opleiding mechatronica niveau 3.

De eerste stop zal in Travemünde, Duitsland zijn, waar ze een 24 uurs durende boottocht maken naar Liepãja, Letland. Vervolgens rijden ze naar Riga waar ze twee dagen de tijd hebben om wat van de cultuur van Letland mee te krijgen. Na Riga volgt dan eindelijk Nõva, Estland. De plaats waar het allemaal gaat gebeuren.

Met dank aan Destil en Houthandel van Dal (Esbeek) voor het sponsoren van materialen. Gaaf om die betrokkenheid van bedrijven naar scholen toe te zien.

Via Polarsteps is hun reis te volgen: 
https://www.polarsteps.com/AdMichels1/9181677-roc-estland?s=3ab47836-08d2-404d-9499-3e36841c75c8

reis je met ze mee ?