Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Carlijn Zwanenberg is meubelstoffeerster bij B&B Design, wij spraken haar.
 
Welke opleiding heb je gevolgd? 
Momenteel zit ik in mijn examenjaar van de opleiding ontwerpend meubelmaker/creatief vakman van het Koning Willem 1 College in Den Bosch.
 
Waarom heb je voor die opleiding gekozen?
De keuze voor deze opleiding was eigenlijk erg spontaan, ik heb voordat ik ben gaan studeren voor meubelmaker namelijk een half jaar Pedagogiek gestudeerd op het HBO, maar dit bleek mij toch niet zo te liggen. Na een tussenjaar ben ik naar de open dagen gegaan van het Koning Willem 1 College met het voornemen dat ik me zou aanmelden voor de opleiding die me het meest aansprak, dat bleek de meubelmakers opleiding te zijn en is achteraf een goede keuze geweest.
 
Heb je ervaring met stages? 
Het eerste jaar van mijn opleiding heb ik bij B&B Design stage gelopen. Het beviel mij hier super goed en ben er in mijn vrije tijd blijven werken. Mijn tweede jaar heb ik stagegelopen bij een interieurbouwer. Dit was ook erg leuk, maar ik realiseerde mij we dat ik mezelf wilde specialiseren op het stofferen van meubels omdat dit me toch wat meer aansprak. Daarom ben ik er het jaar erop weer terug gegaan naar B&B Design en heb ik ervoor gekozen om mijn laatste stage hier ook te lopen. Het bevalt mij hier super goed en ik heb binnen het bedrijf veel groeimogelijkheden. Ik mag elk jaar meer doen en krijg ook steeds meer grote taken en verantwoordelijkheden. Ook mag ik hier komen werken wanneer ik mijn diploma heb behaald.
 
Hoe ben je terecht gekomen bij B&B Design?
In mijn eerste jaar moest ik een korte snuffelstage doen om mezelf te oriënteren op het vak meubelmaker, na veel afwijzingen van verschillende bedrijven kreeg ik van een leraar de tip om B&B Design te bellen. Ondanks dat B&B Design hoofdzakelijk een projectstoffeerder is was dat voor mijn snuffelstage geen probleem. Sindsdien ben ik eigenlijk niet meer weggegaan. Het beviel mij zo goed en het stofferen sprak mij zo aan dat ik er op mijn roostervrije dagen en in de vakanties ben blijven werken.
 
Hoe zien je werkzaamheden/dag eruit?
Elke dag bij B&B Design is anders, wat ik erg fijn vind. Ik ben eigenlijk een beetje de vliegende keep geworden binnen het bedrijf en spring bij waar nodig is. De ene keer kan het zijn dat ik stoffen mag knippen en de andere keer mag ik bijvoorbeeld rompen beplakken met polyether of meubels stofferen.
 
Wat maakt het vak zo gaaf?
Wat ik erg leuk vind is dat er veel afwisseling is en dat elk project anders is. Elke stof heeft bijvoorbeeld zijn eigen eigenschappen wat er voor zorgt elk project op een bepaalde manier aangepakt moet worden. De ene stof kan veel rek hebben en de andere juist niet. En een meubel met een stof met een patroon moet je heel anders aanpakken dan een meubel met een kunstleer. Het is dus nooit saai en je blijft nieuwe dingen leren.
 
Tips voor de jongeren op de beurs die twijfelen voor een opleiding?
Mijn tip zou zijn: niet te veel nadenken, maar gewoon doen wat goed voelt. Ik had een paar jaar geleden nooit gedacht dat ik de opleiding tot meubelmaker zou gaan doen maar het is de beste spontane keuze geweest die ik tot nu toe heb gemaakt. Als iets je aanspreekt moet je er gewoon voor gaan, ook al is het een beetje uit je 'comfort zone' of heb je hier geen ervaring mee. 
 
Kan iedereen meubelmaker worden? 
Ik ben van mening dat iedereen die een beetje technisch inzicht heeft en een beetje creatief is, meubelmaker kan worden. Toen ik aan de opleiding begon had ik nog nooit een beitel vast gehad of grote machines gebruikt. En natuurlijk zullen er klasgenoten zijn die wel meer ervaring hebben door bijvoorbeeld een vorige opleiding, maar van hen kun je ook veel leren. Als je bereid bent om nieuwe dingen te leren en jezelf hierin te ontwikkelen heb je die ervaring niet nodig.
 
Dankjewel Carlijn!