Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hee Niels, tof dat je meedoet met dit interview, welke opleiding heb je gevolgd? 

Ik heb meubelmaker bol 4 gevolgd aan het HMC in Amsterdam.

Waarom deze opleiding?

Ik kom van het vwo af, daarna moest ik een vervolgopleiding zoeken. Ik kon het niet vinden, op de onderwijsbeurs in Zwolle kwam ik dit vak tegen en dat was het voor mij. Ik vond het ongelofelijk leuk, dus heb ik gelijk gezegd: “Dit ga ik doen”. Het is een mbo-opleiding, maar dat maakt niet uit. Het leek mij erg leuk om op te pakken.

Je komt van het vwo, ben je voordat je naar de beurs ging al eerder met deze opleiding in aanraking gekomen?

Nee. Wat je heel snel ziet, is dat de verwachting meteen erbij is dat je als je vwo afkomt, dat je vervolgstudie ook heel hoog moet liggen en dat wordt ook gestuurd vanuit school. Iedereen wordt maar gepusht om vakken op te zoeken die hbo of universitair gericht zijn. En ja dat ondersteunen scholen ook wel een beetje. Wat je heel snel ziet dat er ook minachtend wordt neergekeken op een mbo-opleiding als je van het vwo of havo komt.

Hoe komt dat volgens jou?

Wat je snel ziet dat er toch al enigszins gepraat wordt over waar je in de toekomst wil belanden. Dan worden dingen zoals geld opgegooid. Maar ook dingen dat je met een hogere opleiding meer kunt of daar bouw je een betere toekomst mee op, dat allemaal. En wat een heel vertekend beeld geeft van het mbo. Ik kreeg heel snel het gevoel van oké met een mbo kom je er niet? Daarbij is ook nog eens zo dat er heel vaak gevraagd wordt naar papieren en minder naar ervaringen. Je moet nog best wel stevig in je schoenen staan om te zeggen van ik ga het toch doen, omdat ik het leuk vind.

Jij hebt de keuze gemaakt door de onderwijsbeurs in Zwolle, stond je voor die keuze ook sterk in je schoenen?

Ik vind leren niks, ik heb daar een bloedhekel aan. En vanuit het vwo had ik al vijf keer havo advies gekregen, dus zo ging mijn leertraject. Dat ging allemaal niet super, ondanks dat ik het kon. Ik moest gewoon iets gaan doen wat ik leuk vond in plaats van wat toekomstgericht tactisch was. En ik was toen heel erg bezig met steigerhout en meubels maken en dat vond ik erg leuk. Dus ja dan is voor mij de keuze heel simpel dan ga ik iets doen wat ik leuk vind.

Hoe beviel je opleiding?

Oh ja super! Theoretisch zat er voor mij op het MBO niet veel uitdaging, omdat ik dat niveau al had.  Maar bij praktijkvakken kan je juist de uitdaging erin op zoeken en dat maakt het voor mij heel erg leuk. Daar werd ik ook in gestimuleerd door de opleiding.

Je kan vrijstelling krijgen als je laat zien dat je de vakken al beheerst, dus ik had in dat opzicht er nooit problemen mee. In principe heb je examens allemaal op het juiste niveau al behaald. Omdat de examens na drie jaar data niet meer gelden en de opleiding vier jaar duurt, moet je uiteindelijk de examens nog wel doen, maar als je laat zien dat je de stof al beheerst dan is dat geen probleem. Vanuit het HMC kreeg ik vrijstelling.

Merkte je in de praktijk ook een verschil tussen vmbo, havo of vwo?

Nou je leert echt het vak. Ja, je merkt een verschil dat is niet zo zeer op niveau maar dat is meer met bijvoorbeeld rekenvaardigheid. Daar was ik gewoon wat sneller. Maar dat was niet bij iedereen zo. Er zijn een heleboel studenten die van mavo komen die dat ook hebben. Dus daar merk je niet zoveel van hoor.

Wat hoorde jij om je heen toen je voor deze opleiding koos vanuit het VWO? 

Ja, daar komt dus het punt van sterk in je schoenen staan. Je krijgt heel veel negatieve dingen om je heen, al mijn vrienden verklaarde mij voor gek en mijn leraren ook. Dan moet je echt wel een drive hebben om dat te gaan doen en die keuze te maken. Ik denk dat die cultuur zo is geworden, omdat je dan van een hoog niveau komt en dan te goed bent in hun ogen. Vanuit mijn vrienden snap ik het, want die kijken naar van joh daar verdien je toch geen klap mee. Dat de leraren dat zeggen dat vind ik al helemaal slecht.

Dat is wel bijzonder om te horen.

Ja, dus dan zie je al heel snel dat je toch een beetje vast roest in het klimaat van: wij zijn toch wel iets beter dan hen. En dat merk je ook wel, waren ook wel heus leraren die mij daar in support bieden maar je merkt gewoon dat er een negatieve sfeer omheen hangt.

Wat is het grootste vooroordeel dat mensen hebben, wanneer je aangeeft dat je de opleiding tot meubelmaker gaat volgen?

Een ding klopt sowieso, in het begin verdien je gewoon minder. Tenzij je iets ontwikkelt wat iedereen wilt hebben, is je basissalaris ten opzichte van hbo en universitaire opleidingen minder. Maar ik denk dat vooral de zoektocht naar wat vind je leuk belangrijker is. De promotie van mbo-opleidingen op hbo is gewoon minder. Daarnaast moet je eerst wel weten of je het leuk vindt en ik denk dat daar ook wel meestal het probleem ligt. Op een jonge leeftijd te gaan kiezen wat je leuk vindt moet je dan ook wel echt weten. Op het moment dat je dan een keuze gaat maken voor een mbo-opleiding, moet je goed weten of die opleiding ook echt leuk is. Dat is echt lastig op een jonge leeftijd.

Wat trok jou zo aan in deze opleiding?

Ik heb eigenlijk niet verder gekeken op de beurs, maar ik kan wel zeggen dat HMC een hele goede meubelmaker opleiding is. Ik heb 4 jaar lang elke dag 5 uur lang gereisd, omdat de opleiding heel uitgebreid is. De opleiding is ook heel vrij, je kan je eigen ding doen. Je krijgt daarin je begeleiding en ze leren echt nog het vak. Als je in het in je eerste jaar niet met de hand kan, dan mag het ook niet met de machine. Dus ja vanuit dat opzicht zit heel veel ervaringen en machines zijn heel erg nieuw, het machinepark is heel groot. Het is allemaal heel uitgebreid. Dat heb ik heel fijn gevonden aan die school.

Maar ik hoor je zeggen dat tijdens de opleiding de ruimte kreeg om je eigen creativiteit kwijt te kunnen. Bedoel je daarmee dat je een stukje van jezelf in de opleiding kwijt kunt? 

Ja, wij hebben al onze meubels in principe zelf ontworpen. De school geeft aan dat je een tafel moet maken, deze tafel moet vier poten hebben en deze verbindingen moeten erin zitten. Daarnaast mocht je helemaal vrij ontwerpen wat je precies wilde. Dus inderdaad je hebt heel veel vrijheid. Je kan het jezelf zo makkelijk en moeilijk mogelijk maken als je zelf wilde.

Ik neem aan dat er wel bepaalde punten aan verbonden zijn?

Ja, dat ook. Dus op het moment dat jij in het eerst jaar een meesterstuk in elkaar wilt zetten, gaat dat natuurlijk niet door. Daar ligt controle op, er ligt veel vrijheid van hoe moeilijk wil je het jezelf maken. Dat heb ik altijd als heel fijn ervaren.

Wat voor stages heb je tijdens je opleiding gelopen? 

Ik heb in totaal bij vijf verschillende bedrijven stage gelopen, dat zorgt ervoor dat je een heel mooi beeld krijgt van hoe de markt werkt. Je kunt vijf keer bij hetzelfde bedrijf stagelopen, dat is je eigen keuze. Op het moment dat je net als ik zoekende bent, dan helpt het om bij verschillende bedrijven stage te gaan lopen. Je hoort dat er na de opleidingen veel werk is en dat je vaak na je stage werk krijgt aangeboden in het bedrijf. Of dat je een bedrijf binnen loopt van joh ik ben meubelmaker, ik heb dit in mijn broekzak en ik wil werken. Dan word je meestal wel aangenomen.

Dus de garantie op een baan is groot in dit vak? 

Ja, die is je bijna gegarandeerd. Mensen die met de handen werken zijn heel schaars en heel erg nodig. Het blijft altijd bestaan.

Je werkt nu bij KP-interieurs, heb je daar ook stage gelopen? 

Ik heb stage gelopen bij een heleboel bedrijven, maar niet bij KP Interieurs. Ik ben bij KP Interieur terecht gekomen, omdat ik op zoek was naar een bedrijf dat mij uiteindelijk zal ondersteunen in het doen van een hbo-opleiding. In februari ga ik dat oppakken.

Hoe ben je bij KP-Interieurs terecht gekomen? 

Via een uitzendbureau, ik was op zoek naar een baan met bepaalde eisen. Ik kon het zelf niet goed vinden. Ik was wel langs bedrijven geweest, maar die hadden toch wat anders in gedachten dan ik wilde.

Bij KP-Interieurs heb je je eerste echte baan? 

Ja, dit is mijn eerste echte baan en dat bevalt ongelofelijk goed.

Sluit je kennis die je tijdens je opleiding hebt opgedaan, aan bij je werk?

Het zal altijd anders blijven als je aan het werk gaat. Dat komt omdat het niet bij elk bedrijf hetzelfde gaat. Maar ik merk wel dat de skills die op school heb geleerd, extreem goed kan toepassen. Vooral mijn kennis. Dat soort dingen blijven altijd toepasbaar, waar je ook aan het werk gaat.

Kan je kort vertellen hoe jou dagen er uit zien?

Ik werk er net een maand, ik loop nog mee met projecten. Dus iemand doet een project en vraagt aan mij of ik kan helpen. Daar zeg ik ja op en dan word je volledige meegetrokken in het proces. Ik ben nu een keuken aan het maken. Ik krijg een onderdeel van die keuken en dat moet gewoon af. Vanuit de mensen die aan het project werken krijg ik dat vertrouwen. Je begint en je doet je ding. Je past je kennis toe en als je iets niet weet dan vraag je dat. Je bent eigenlijk meteen met alles bezig, je wordt helemaal meegenomen in het werkproces.

Het werk kan nog wel eens uiteenlopen. Bij KP-Interieur merk ik dat het heel gevarieerd is en dat vind ik persoonlijk heel fijn.

Je opdrachten zijn gevarieerd?

Ja ook. Maar ook het werk bijvoorbeeld. Ik moet wel eens dingen voor het spuiten ophalen of helpen inladen van projecten. En soms ben je ook gewoon serie werk aan het doen of juist heel erg gepast dus dat varieert enorm. Ik vind het lastig om te zeggen hoe mijn dag er uit ziet want die is altijd wel anders. Ik vind dat heerlijk.

Wat maakt het vak nou zo leuk?

Ik kan mij ei kwijt. De creativiteit, de oplossingen, het juist oplossingsgerichte werk. In plaats van je hebt een probleem en je schuif het door naar een ander. Je bent veel meer problemen aan het oplossen. Ik kan mijn creativiteit en energie erin kwijt. Het is een fantastisch vak, het sluit aan bij wie ik ben als persoon.

Wat bedoel je met ‘je ei erin kwijt kunnen’?

Je kunt je passie, je eigen visie en je creativiteit erin kwijt. Het werk is niet elke dag hetzelfde. Dat vind ik nou juist zo mooi.

Kan iedereen meubelmaker worden?

Als je het wilt kun je het worden! Er zal enige handigheid vereist zijn, maar alles valt te leren. Als je maar de passie ervoor hebt, dan gaat het echt wel lukken!