Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Hi Crystal, leuk dat we elkaar spreken. Waar houd jij je nu mee bezig?   

Ik loop nu bij Adende Bouwgroep op de afdeling interieurbouw stage. 

Heb je eerder stage gelopen?

Ik ben ooit bij Harmeling Interieurconcepten begonnen, een interieurbouwer. Daar heb ik het vak echt leren ontdekken als bedrijfsleven. Daarna ben ik naar Van Keulen interieurbouw gegaan, doen inrichtingen voor jumbo’s, opticiens, Scapino’s, kledingwinkels, alles wat je maar kunt bedenken. Daarna ben ik naar een kleine ambachtelijke meubelmaker gegaan en daar heb ik het echte meubelmaken met massief hout geleerd, dat was niet helemaal mijn ding. Maar je moet alles een keer proeven. Toen ben ik in Batavialand gekomen en daarna naar Royal Huisman de jachtbouw gegaan. Nu loop ik bij Adende Bouwgroep stage. 

Wat maakt voor jou een stage leuk?  

Nou de uitdaging zit hem vooral in het bedrijf. Dit bedrijf geeft mij nu de kans om leiding te geven, om daaraan te proeven. Dat is heel uitdagend. En ja in het begin van meubelmaker, ik had nog nooit met massiefhout gewerkt. Kijk plaatmateriaal dat kan iedereen. Massief hout dat is een echte uitdaging. Stage’s zijn leuk, omdat je bij allemaal verschillende soorten bedrijven kunt werken. Vanuit daar kun je kiezen wat je het leukste vindt om te doen.

Hoe is jouw keuze voor dit vak ontstaan?

Ik begon toen ik acht was, toen heb ik ooit een bezemsteel in vier stukken gezaagd. Ik zag een vierkant plankje staan, daar wilde ik graag vier poten onder. Nou toen had ik een nachtkastje, die heb ik nog steeds.  

Vroeger ben ik veel met mijn vader mee geweest, hij is interieurbouwer. Op zaterdag verleende hij vaak een services van kleine reparaties, die acuut moest worden gerepareerd. Zoals een lopende band bij de kassa. Dan ging ik met hem mee. Zo ben ik ooit in het vak gekomen. En toen wilde ik graag mijn eigen ding gaan doen. 

Ik wist meteen dat ik iets met mijn handen wilde gaan doen. Metaal was niks voor mij, dat vond ik smerig, daar word je erg vies van. En het maakt veel herrie. Toen dacht ik nog van ja zou ik richting de auto’s gaan, maar nee dat is niks voor mij. Net als elektriciteit. Mijn passie voor hout was nooit weggegaan, dus daar dacht ik gelijk aan. 

Dus besloot ik eigenlijk mijn vaders voetsporen te gaan volgen en meubelmaker te worden. Ik heb mij toen ingeschreven bij een middelbare school in de buurt. Na twee jaar moest ik een keuze maken, de richting bouwen wonen en interieur heb ik toen gekozen. Dus ja nu moet ik wel meubelmaker worden, ik wist het al vrij snel. 

Ik moest een opleiding kiezen en eerst wilde ik een niveau 2 opleiding gaan volgen. Alleen het is niet mijn ding om op school te zitten en men gaf aan dat ik te slim was voor niveau 2, ik moest naar niveau 4. 

Daar hebben ze gelijk in gehad. De keuze lag tussen twee scholen voor mij, ROC van Twente of Deltion College in Zwolle, meer zat niet in de buurt. Mijn halve school ging naar ROC van Twente en ik wilde een verse start maken, dus mijn keuze ging naar Deltion College. 

Welke opleiding volg jij daar?  

Ondernemend meubelmaker niveau 4.  

Hoe ziet die opleiding er ongeveer uit?  

Het is standaard allround meubel maken interieurbouw opleiding, maar is iets anders. Het vak ondernemend zit erbij. Vanuit daar kan je doorgroeien om leidinggevende te worden of te starten met je eigen bedrijf, een bedrijfsplan maken bijvoorbeeld. 

Nu maak ik mijn eigen meesterstuk, je moet van A tot Z allemaal zelf doen. Je hebt eerst de eisen, dan ga je schetsen wat je wilt. Van je definitieve schets maak je een werktekening. Dan moet je van daaruit definitief een schets van dit wordt het dan maak je een werktekening. 3d kan ook, ligt aan hoe je het zelf wilt hebben. Vanuit daar heb ik alles uitgewerkt. Een werkplanning materiaal uitgezocht. Werkomschrijvingen etc. 

Wat maakt voor jou het vak nou zo leuk?  

Je kant alles doen wat je wilt weten. Als ik de interieurbouw zat ben., kan ik nog meubelmaker worden. Als ik meubelmaker zat ben kan ik nog de jachtbouw in. Je kunt alles met deze opleiding eigenlijk. Je kunt doorgroeien naar werkvoorbereider, het is een basis dat je eigen alles in het vak kunt. Dat is het voordeel van het ondernemende, wat ik eerst niet zag. Je hebt veel meer keuze, je kunt leidinggever worden in de werkplaats, of standaard meubelmaker worden. Maar je kunt ook leren dat je op montage gaat, dat je alleen maar meubel monteert. Je kunt dus heel makkelijk overschakelen naar wat anders. Stel je bent arbeidsongeschikt en je kunt niet meer in de werkplaats, kun je altijd nog werkvoorbereider worden. 

Kan volgens jou iedereen meubelmaker worden?  

Als je er maar passie voor hebt en doorzettingsvermogen dan kan iedereen meubelmaker worden.   

Heb je nog tips voor mensen die twijfelen of een opleiding moeten kiezen?

Nou ik zou eerder zeggen van probeer eens om een meubel te maken. Kijk of je het wat vindt. Zoek een tutorial voor op YouTube en kijk eens of je iets vindt voor beginners. Dan ga je naar de gamma en koop je een plaatje multiplex of MDF wat je maar leuk vindt. En dan die meubels maken. Je kunt het materiaal vaak op maat laten zagen bij de bouwmarkt. 

En wat is volgens jou nou het grootste voordeel als meubelmaker?

Het grootste voordeel is dat je je eigen meubels kunt maken. Dat scheelt natuurlijk ook veel geld. Je hoeft niks nieuws te kopen. Of je kan tweedehands meubels opknappen. Kijk je kan een nieuwe keuken kopen of zelf maken en plaatsen. Je kunt je eigen draai geven aan meubels. Je kunt een standaard kast kopen bij de Ikea. Maar omdat je meubelmaker bent kun je het aanpassen dat het meer jouw meubel wordt. Je kunt zo je eigen interieur doen. 

Ik ben nu bezig met een boot half te restaureren. Momenteel knap ik het houten roer op. Ook moet ik nog een paar kleine polyester reparaties doen. Daarnaast maak ik nu een nieuw ontwerp voor mijn nachtkastje. Het oude ontwerp dat ik ooit zelf heb gemaakt, volstaat nu niet meer. Dus daar heb ik ook alweer een heel nieuw idee voor. Ik ben groot van fan van windsurfen, dus nu wil ik graag een windsurfzeil in het nachtkastje verwerken. 

Je kunt dus een stukje van jezelf ook kwijt in je meubels?

Ja dat maakt het vak meubelmaken zo mooi.  

 

Dankjewel Crystal, succes op stage!