Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De docenten waar ik mee werk weten het inmiddels al. Ik ben gek op bijzondere verhalen van studenten. Welke route hebben zij gelopen en hoe zijn ze tot een keuze die bij ze past gekomen.

Toen Laurens Horjus van Firda mij benaderde om een kersverse studente door mij te laten interviewen, stond ik natuurlijk te popelen. Deze jongedame heeft namelijk al een Bachelor behaald en is zojuist gestart met de opleiding meubelmaker- / (scheeps)interieurbouwer niveau 3 bij MBO Firda, locatie Sneek.

En Esther, zo heet deze jongedame, bleek net zo enthousiast en we kwamen al snel tot een afspraak. Na mijn teams opgestart te hebben, verscheen er een vrolijk lachend gezicht. Esther was niet alleen enthousiast, zo zag ze er ook uit. Mijn nieuwsgierigheid groeide.

Toen ik haar vroeg eens te vertellen over haar opleidingsroute, begon ze al te lachen. “Ja, ik heb dus eerst het gymnasium in Leeuwarden gedaan. Ik wist nog niet echt wat ik wilde maar in het zesde jaar moest ik toch echt een keuze maken” begon ze te vertellen.

Op haar school werd enorm gestimuleerd dat zij een universitaire opleiding ging doen. “Zelfs HBO was eigenlijk al een te laag niveau volgens de school” voegt ze er aan toe.   Esther besloot voor de opleiding Industrial Design Engineering in Enschede te gaan. Voor degene die, net als ik, niet weten wat dat is: je leert er industriële producten ontwerpen. “De campus was erg leuk. Ik werd vooral enthousiast dat je tijdens deze opleiding ook echt dingen mocht maken” vertelt ze enthousiast. Maar toen kwam het corona virus en alles moest digitaal. Dat betekende voor Esther dat ze wel mocht ontwerpen maar geen dingen meer kon maken. Precies dat waar ze juist zo blij van werd. Ze besloot door te zetten en haalde haar Bachelor. En toen was dat moment daar, met diploma op zak, eigenlijk nog niet wetende wat ze ermee wilde gaan doen. Een master halen zag ze niet zitten. “Dat is me veel te veel gericht op onderzoeken en niet op iets maken” bevestigd ze.

Na een tussenjaar waarin ze zoekende was kreeg Esther een passende baan aangeboden bij een bouwbedrijf waar ze als Modelleur Installaties aan de slag ging. “Daar werd ik dus echt niet blij van; de hele dag tekeningen maken van locaties waar elektriciteit en sanitair geplaatst moest worden” legt ze uit. Hoewel dit bedrijf echt zijn best voor haar deed, was dit niet haar droombaan.

Esther besloot eens na te gaan denken over beroepen waar je iets kunt maken. “Meubels leek me wel wat” zei ze lachend. Dus Esther zette google in en de website meubelmakerworden.nl stond bovenaan. Hier vond ze al de eerste informatie. “Maar” zei ze, “ik had echt geen idee waar ik moest beginnen. Moet ik solliciteren bij een bedrijf of moet ik eerst volledig naar school”. Het liefst wil Esther een BBL opleiding doen, zodat ze ook echt aan het werk kan. De coördinator van het samenwerkingsverband meubel hielp haar verder. En zo kwam ze bij Firda terecht voor de opleiding meubelmaker-/(scheeps-)interieurbouwer. “Ik kon makkelijk bij niveau 4 instappen, maar deze opleiding zat verder weg. Dus ik besloot voor niveau 3 te gaan” legt ze uit. Op advies van de docent start ze eerst in de BOL en zodra haar stageperiode er is, gaan ze kijken of ze over kan stappen naar de BBL route.  

Benieuwd vroeg ik naar de reactie van haar ouders nu ze van universiteit naar mbo overstapt. “Och”, zei ze lachend, “mijn moeder heeft Beleid en Management in de gezondheidszorg gestudeerd en mijn vader is boer. Zij vinden het vooral belangrijk dat ik blij wordt van wat ik doe, dus die hebben er nooit moeilijk over gedaan. Van mijn vader kreeg ik gelijk een boor. Mijn oom is klusjesman en die was ook helemaal blij. En mijn zussen hebben de eerste bestelling al bij me geplaatst”. Kortom, de hele familie in enthousiast over de keuze die Esther heel bewust heeft gemaakt. Hoe gaaf is dat!

Hoewel Esther pas vorige maand is begonnen met de opleiding, ben ik wel benieuwd of ze al weet wat ze er mee zou willen gaan doen. “Eerst maar eens een paar jaar ervaring opdoen bij een bedrijf en heel misschien later voor mezelf beginnen. Dan wil ik zelf ontwerpen én maken”.

Nou dat komt wel goed met jou Esther! Dank je wel voor jouw verhaal.